fbpx
Cilt Lekesi Neden Oluşur?
0

Cilt lekeleri çoğunlukla deri yüzeyinde oluşan farklı boyut ve biçimlerdeki koyu izleri ifade etmektedir. Tıbbi açılımıyla cilt lekeleri, cilde rengini veren melanin pigmentinin fazla üretiminden kaynaklanarak cildin farklı bölümlerinde ortaya çıkan lekeler olarak tanımlanmaktadır. Cilt lekelerinin başlıca nedenlerinden biri cildin doğrudan güneşe maruz kalmasıdır. Bunun yanı sıra sahte kozmetik ürünleri, zararlı kimyasallar, ileri yaş, hamilelik veya bazı ilaçların yan etkileri gibi sebeplere bağlı olarak cilt lekesi görülebilmektedir.

Cilt lekeleri zararsız olarak görülse de bazı türleri ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Örneğin bazı cilt lekelerin cilt kanserine neden olma ihtimali ile karşılaşıldığı olmuştur. Bu nedenle cilt lekesinin, rengi veya büyüklüğü gibi özellikleri kişi tarafından incelenmeli ve şüpheli bir durumda mutlaka doktora gösterilmelidir. Özellikle çeşitli hastalıklar geçirmiş kişilerin bu konuda bilinçli davranmaları beklenmektedir.

En Yaygın Görülen Cilt Lekeleri ve Türleri

Akne / Sivilce Lekeleri: Ciltteki yağ bezlerinin tıkanması sonucu ciltte meydana gelen akneler, bakımı ihmal edildiği takdirde lekeye dönüşebilmektedir. Aknenin lekeye dönüşmesinin başlıca nedeni ise ondan kurtulmak amacıyla akneyi sıkmaya çalışmaktır. Bunun aksine akneli bölgeyi temiz tutmak ve bölgeye bakım yapmak kısa sürede akneden kurtulmayı sağlamaktadır.

Melasma / Güneş lekeleri: Cilt lekelerin görülmesinde başlıca nedenler, melaninin fazla üretimi ve güneştir. Güneş ışınlarına uzun süreler maruz kalındığı takdirde, deriye rengini veren melanosit hücreleri üretilmekte ve melanin salınımı artmaktadır. Bu doğrultuda koyu cilt lekeleri meydana gelmektedir.

Çiller: Ciltte görülen kahverengi, küçük ve zararsız izler çil olarak isimlendirilmektedir. Çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan çiller, güneşe maruz kalındığında da görülmektedir. Çile yatkın ciltlerde, özellikle yaz aylarında güneşe maruz kalınması çillerin ortaya çıkma ihtimalini artırmaktadır.

Yaşlılık Lekeleri: Yaşlılık lekeleri diğer adıyla karaciğer lekeleri, çoğunlukla kahverengi olmak üzere gri veya siyah renkte de görülebilmektedir. Yaşlılık lekeleri genellikle ellerin üzerinde veya uzun süre güneşe maruz kalınan bölgelerde oluşmaktadır.

Cilt Lekelerine Karşı Çeşitli Önlemler

  • Cilt temizliğine önem verilmelidir. Cilt bakım rutininde cilt temizleme ürünlerine mutlaka yer verilmelidir.
  • Sadece cilt lekelerini önlemenin aksine vücut sağlığı ve bakımı için mutlaka yeterli miktarda su tüketilmelidir.
  • Hem cilt hem vücut sağlığı için beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Cilt tipine uygun nemlendirici seçilerek her gün düzenli olarak uygulanmalıdır.
  • Akne ve siyah noktaların sıkılmaması gerekmektedir.
  • Sahte kozmetik ürünlerinden kaçınılmalı ve sağlıklı, düzenli bir cilt bakımı rutini oluşturulmalıdır.
  • Mevsim farketmeden güneş kremi kullanılmalıdır. Özellikle güneşin dik açıda olduğu saatlerde uzun süre boyunca güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Yorumlardan Ayrıl

Your email address will not be published.

0

TOP

X
Ürünlerimiz Hakkında Bilgi Almak İster misiniz ?